Vanten Svea

Vanten Svante som jag stickade tidigare under hösten har fått en tvåändsstickad flickvän, Vanten Svea.

Samma garn, Ullgarn Extra2, och samma färger också vilket är liiite tråkigt men det var det jag hade hemma och som var över från Svante vantarna och grått och rött är ju en klassisk fin kombo.
Vantarna är riktigt varma (även om de inte ställts på så hårda prov i det här milda vädret som vi haft i Uppsala) och sitter bra på med tumkils ökning.

Jag gillar att de inte har någon riktig mudd utan börjar direkt med mönstret men jag har ett nytt par på stickorna i samma garn (fast då i en annan färgkombo) som får mer klassiska tvåändsstickade detaljer.

Vanten Svea stickas på strumpstickor nr4 och med 1+1hg räcker det gott å väl till 2 par vantar.

I januari kommer vi att lägga ut vårens kursdatum med bla nybörjar och fortsättnings kurser i tvåändsstickat för dig som vill lära dig denna gamla fantastiska stickteknik.

Vill passa på att önska alla bloggläsare ett gott nytt år!
/frida



Isabergs mössa

I söndagens blogginlägg skrev jag om vår tröja Isaberg.
Beroende på vilken storlek man stickar på tröjan (tex stl S som vår är stickad i) så får man garn över så att det räcker till en mössa, Isabergs Mössa.

Du som medlem hittar mönstret gratis på vår hemsida när du är inloggad.

God Jul önskar vi dig
från oss alla på YlloTyll


/frida

Isaberg

 Tröjan Isaberg är en riktigt mysig vintertröja som är rolig att sticka.
Först flerfärgsstickning med lusemönster och sedan ok med olika flätor, lagom variation helt enkelt.

Dessutom stickas tröjan på stickor nr4½ vilket är tacksamt då det blir lite snabbare resultat för oss som inte har tålamod att sticka större projekt på mini stickor.

 Isaberg är stickad i Ullgarn Extra2 från Yllet som är en härlig ullkvalité i en blandning av gotländsk pälsull och merinoull från falklandsöarna.
Färgerna i vår Isaberg är Ljusgrå nr398 och Röd (Bordeaux) nr372
Det här är ett sådant garn där jag verkligen rekommenderar att man man sköljer upp sitt färdigstickade plagg, det blir både mjukare och fibrigare. 
Vår tröja Isaberg är sitter just nu i vårt skyltfönster så det är svårt att se alla fina detaljer ordentligt som tex ett litet knappsprund i bak och de fina upplockade kanterna med flätvridning.



Snart kommer en till Isaberg till butiken stickad i färgkombinationen  Naturvit nr310 och Ljusgrå nr398
"jag ska bara"  sy i knapparna och virka deras ögglor.Hmm tröjan har legat och tittat på mig i ca 2v nu så jag tänker att kriver jag här att den är klar till mellandagarna så får jag lite press på mig =)


Ha en mysig 4:e advent!
frida

Julklappstips sista minuten

Fina materialkits att önska sig eller ge bort till någon som stickar/virkar...
Fler kits hittas i vår butik eller på vår hemsida.


Handledsvärmare är roliga små projekt som är lätt att ta med sig i väskan och som går relativt snabbt att få klart.
Från vä: Rubina i Kidsilk Haze Stripe, Hattifnatt i Caleido Lace, Rubina i Ullgarn Extra1 och Moira i Felted Tweed.


Ordning och reda...
Stickfodral i återvunnet läder för parstickor, rundstickor och strumpstickor/virknålar

Lite läsbart och inhämtning av ny inspiration i fina stick och virkböcker.
Fina stickor & virknålar gör arbetet roligare!
Från vä: Virknålar Clover Amour, Dreamz rundstick-set från KnitPro, Karbonz parstickor i kolfiber från Knitpro och söta barnstickor.


Stickad tomteluva



 Igår var det julavslutning på öppna förskolan, kunde inte låta bli att sticka en tomteluva. En timme innan det började var den klar och trådarna fästa.  

Mönstret som jag använde kan du hitta här. Fördelen med denna är att den är så tjock att den också fungerar som mössa. Garnet som jag använt är Garnstudios Karisma och Smart från Sandnes. / Anna-Karin


Mohairtub


En enkel halstub som kan bli klar på en kväll om man stickar intensivt...
Lagom i storleken att ha inomhus eller få plats med under jackan.

Vår turbotub är stickad i Colinettes vackra handfärgade mohair och endast 1st 50gr härva behövs.
Stickas på rundsticka nr 10 60 el 80cm lång.

Mönstret är busenkelt:

Lägg upp 54m på rundstickan mycket löst (dra ut varje maska så den är så lös som du lagt upp på minst tvådubbla stickor).
Sticka räta maskor runt tills du har lagom mycket garn kvar till avmaskning (ca 2½m).
Maska av mycket löst (liknande uppläggningen).
Fäst trådar. Klart !

Tips! Trä i ett sidenband i ena kanten och knyt en rosett eller virka en söt uddkant i en kontrastfärg för lite mer arbetad tub.

/frida

Julpyssel

 Jag har virkat några snöflingor med 1tråd grått tunnare ullgarn och 1tråd reflexgarn 0,37mm och kom på häromdagen att jag skulle använda dom till julkort. Då blir det nåt mer än bara ett vykort och något som man får lite användning av.
Reflexer kan man ju inte ha för många!
Jag har inte stärkt snöflingorna eller så som man kanske kunde gjort för att få lite mer stabilitet utan blött upp och så fick dom ligga i press under natten. 
Letat fram lite roliga restgarner som jag broderat ramar med... 
och fäst snöflingan med en säkerhetsnål på baksidan så den är enkelt att ta loss.
Prövade att virka i både 2tr (den till höger) och 1tr (den till vänster) ullgarn och kan tipsa om att 2tr är bättre, då blir dom lite stabilare. Tunt bomullsgarn typ 8/4 passar säkert också bra.

Fint att sy fast en knapp i mitten!

 Jag kan rekommendera boken 100 snöflingor att virka av Caitlin Sainio som jag fick i julklapp förra året. Olika typer både mer sirliga och mer fyllda och i olika svårighetsgrader.

Annars finns det även på garnstudio.com Två av dom jag virkat är tex den här och den här.
/frida

Raggisar


Strumpor, sockor, raggisar, kärt barn har många namn... 

Tror mig ana att tomten kommer med en del mjuka paket innehållande just detta. 

Just raggsockor (och vantar) brukar blir uppskattade julklappar till personer som inte stickar själva för frusna fötter är ju inget direkt man längtar efter. Dessutom så är det inte lika kinkigt med färg och storleken är enklare att pricka in rätt än tex mössor.

Sen finns det ju så mycket roliga sockgarner att sticka i och i olika prisklasser budget, lyx och därimellan.

Denna knalligt rosa socka är stickad i det Aloevera & Jojoba behandlade socksgarnet Step från Austermann. Garnet är mjukare än andra sorters sockgarn men ska också göra fötterna mjukare!

Knippet med barn och babysockor är stickade i Fabel från Garnstudio, finns i galet många färger och är väldigt prisvärt. Från 26:-/n.



Crazy Zauberball, 1 snygg boll blir ett par snygga sockor...

Sockorna nedan är stickade i ett av mina favoritsockgarner som är snäppet grövre än tex fabel.
Regia Adventure Colours heter denna färgkollektion och passar bra till stickor 3-3½


Mjuka raggisar stickade i Alpakka Strumpegarn från Sandnes. Mellangrovt garn som är hyfsat snabbstickar på stickor nr3½

Djuriska fötter att tassa omkring i, Safari & Snake från Hjertegarn.

Vanten Svante

I helgen började jag på ett par nya vantar, modellen Svante som vi haft uppstickad i olika varianter genom åren. Enkel vantmodell med tumkil. Jag var sugen på att testa Ullgarn Extra2 efter att en kursdeltagare på vår nybörjarkurs i tvåändsstickning varit in och visat sina vantar hon börjat på i just det garnet efter Louise mönster Jämtlandsvantar. Det såg så himla fint ut och kändes så bra och eftersom jag ville bli klar snabbt tänkte jag att Svante modellen är en fusk variant av dessa tvåändsstickade. 
Nu han jag bara med å sticka höger vante men den tvättade jag upp igår kväll och oj, vad mjuk och fibrigt mysig den blev. Kanske vantar av detta slag kommer bli min "årets julklapp" för nu vill jag pröva fler snygga kombinationer som koxgrå med äppelgrön, marinblå med indigo... 
Påverkad av alla julbestyr med vår julskyltning är min vante stickad i den vackra röda Bordeaux tillsammans med ljusgrått.
Jag stickar dam storleken och då väger min vante ca 40gr alltså får man ut 2par vantar av 1+1hg.
Dessa vantar stickade vi upp förra året efter samma mönster med 1tr Karisma (naturvit) och 1tr Silkgarden. Det blir himla vackert det också fast på annat sätt med färgschatteringarna som kommer olika och gör vantarna lite individuella. Vi har lite nystan kvar av silkgarden och kureyon som vi tänkte lägga ut som materialkits till dessa vantar. Håll utkik i vår webbshop =)

Vanten Svante är december månads gratismönster så beställer du i vår webbshop så följer mönstret med gratis. Handlar du i butiken så säg till i kassan att du är medlem.

Nu längtar jag hem till stickhörnan och att sätta igång med vänstervanten !
 /frida