Flättröjan Freja

Det här är en sån där klassisk tröja som jag romantiskt föreställer mig själv i på promenad längst kusten eller i skogen på jakt efter kantareller...
 
Freja är stickad i mosstickning med flätor på fram och bakstycke och är rak och ledig i modellen. Den stickas med stickor nr 5½ vilket gör att tröjan blir lagom luftigt porös och smidig fast ändå inte gles och tröjan känns lätt i vikten fast det ändå är ganska grovt garn, svårt att förklara.

Freja är stickad i nr398 ljusgrå i Yllets Ullgarn Extra 2 som är ett fylligt 2tr ullgarn i vackra färger. 
Allt stickat eller virkat blir ju bättre av att sköljas upp och blockas när det är klart men just Ullgarn Extra2 är ett garn som man speciellt inte bör hoppa över detta momentet på. Tröjan blev så mycket härligare efter tvätt, de trevliga långhåriga ullfibrerna kom fram och gav tröjan en mysigt ullig och go yta.

Har ni vägarna förbi butiken så kläm och känn på den eller be att få prova den på!
 
Freja finns i stl XS till XXL och stl jag har på mig är S. Mer om åtgång och storlekar hittas på vår hemsida här
Två halsringningar finns med på mönstret också och den vi stickat upp är den lite djupare av de två.

Trevlig helg med mycket stickning!
/frida

PS Mönstret till Freja hittas gratis på vår hemsida när man som medlem är inloggad.

Klassisk mössa

 För några veckor sedan fick vi hem Yllets lite grövre kvalité, Ullgarn Extra 2.
En fyllig 2tr grovlek i en blandning av gotländsk pälsull och merinoull från falklandsöarna som får en sån där mysig fibrigt yta när man sköljer upp det stickade plagget.
Fina färger där kulörerna är färgade på grått och får en vackert levande melering då det grå bryter igenom litegrand. 200m/hg och kostar 110:-

Asker heter denna mössa som är en enkel klassisk modell i resårstickning som passar både dam och herr. Själv funderar jag på att sticka en sådan till mig i grått med en fin ull-tofs i fårskin upptill.


Mössan stickas på rundsticka nr4½ och 1hg behövs. Vår Askermössa är stickad i marinblå nr350.
Mönstret hittas gratis på vår hemsida när du som medlem är inloggad.

Vi har också en ny mysig tröja med flätor i Ullgarn Extra 2, kommer i nästa inlägg här på bloggen

Uppsala-vanten

Efter att detta projekt legat i idé i flera månaders tid, så har de nu äntligen blivit klara, Uppsala-vantarna. Jag valde att sticka dem i Rauma Finull, som är ett utmärkt alternativ till Visjö, ifall man nu inte vill ha melerat garn exempelvis. Det blev färgerna 465 Svart och 4887 Sjögrön som blev en väldigt trevlig färgkombo!
Enligt mönstret stickas vantarna på stickor 2 och 2½ mm, men detta skiljer sig ju från fall till fall, beroende på vilket handlag man har när man stickar. Jag är ett extremfall och stickar väldigt hårt, så jag får alltid gå upp i stickstorlek (oftast 1½ nummer).

Jag stickade resåren enligt mönstret på stickor 2mm, för jag föredrar när resåren blir tajt, men resten stickade jag på nr 3½, och då blev vantarna ändå väldigt tajta även över mönsterstickningen.

Den nya ägaren till vantarna blev väldigt glad och beslutade att de skulle få bli hennes "finvantar", för att hon inte ville riskera att tappa bort dem. Ett klokt val :)
/ Hanna


Norske ikoner

Höstnyheter kommer till butiken var och varannan dag just nu...
Igår fick vi hem Sandnes två nya mönsterkataloger Norske ikoner, en för barn och en för vuxen med som titeln antyder inspirerade av klassiska norska luseplagg.

 Fina tröjor och koftor till barn, dam och herr med stjärnor, luseprickar och mönstrade ok.
Barnkatalogen har mönster till i åldrarna 2-12år och vuxenkatalogen är för dam och herr storlek XS till XXL.

I båda katalogerna är det olika garngrovlekar till de olika plaggen tex tunna mjuka babyullgarnet Lanett kan användas och det 3tr klassiska ullgarnet Smart.
Mönstren i katalogerna är på svenska och kostar 50:-

Kulturnatts öppet på lördag !

På lördag 14/9 är det Uppsalas Kulturnatt och vi håller butiken kvällsöppen kl 19-22.
Titta gärna förbi och slå dig ner och sticka med oss en stund, vi bjuder på kaffe/te och kakor.
Vi hjälper dig som kört fast med din stickning/virkning och presenterar höstens kurser.
Dessutom 10% rabatt på ord.priser under dessa timmar !

Hoppas vi ses!
/Frida, Louise, Stina & Hanna

PS.
I lördags hade vi pysselkväll och gjorde en fin dörrskylt som Stina drömt om.
Den tänker vi premiärinviga på Kulturnatten.
Så här gick det till steg för steg =)



 

Kajsa Stina & Salve

Kajsa Stina och Salve är samma tröja fast i olika längder och stickade i olika garn, YlloTylls tunna Lin resp Rowan Fine Tweed. Omtyckta tröjor som är  rolig att sticka i ett enkelt romb-hålmönster, Louise har på sig vår Salve tröja i Fine tweed på bilden nedan.
 Vi har fått bilder från Marie (bilden överst i inlägget) på sin variant där hon lagt till kanter i mosstickning som blev väldigt fint.
Marie har stickat i Rauma Finull som finns i väldigt många färger, är ett lättstickat garn och som bara blir mjukare när man tvättar upp det färdiga plagget.
Det blir också väldigt prisvärda plagg, för stl M blir garnkostnaden 252kr.

Åtgång i Rauma Finull för Salve är:
XS 5nystan
S 6nystan
M 6nystan
L 7nystan
XL 8nystan
XXL 9nystan

Kajsa Stina på bilden ovan är den lite kortare varianten, fint att använda över längre linnen och tunikor eller om man har kjol i midjan. Denna är stickad i Lin och åtgången är 3hg till alla stl utom XL, då behövs 4hg.

Jag passar på att påminna om att våra klubbmedlemmar har 10% rabatt på YlloTylls lingarner september ut. Handlar du i webbshoppen, uppge rabattkod septemberlin

/frida

Toppkremla

Höstkyliga mornar och en nystickad mössa premiärinvigs. 
Toppkremla är September månads gratismönster och är stickad i Noro garnet Kirara.
Kirara, som just kommit in i några nya fina färger, är blandat i mestadels ull men också bomull, silke och angora vilket gör den både mjuk och lagom varm såhär års.
Vår toppkremla mössa är stickad i nr 4 på rundsticka nr 3 i ett brutet resårmönster som är lättstickat och ger fin struktur.
För att piffa till vår mössa gjorde Annelie en snodd av en rest i Rowans nya Angora Haze som hon tråcklat upp å ner och dragit ihop litegrand. Ger mössan fin veckig drapering att ha antingen i sidan eller bak i nacken.
Mössan jag har på mig är stickad i den minsta storleken och då räckte precis ett nystan.
/frida

Gult är fint

När vi ändå är inne på temat lyfta maskor och barntröjan Viktor så vill jag passa på och visa min variant i färgerna 29 Solgul och 21 Stina. Jag trodde nog att den melerade färgen skulle komma fram mer än den gjorde, men tröjan blev istället väldigt väldigt gul. Men det gör inget, man blir så glad av gult :)
Garnet Visjö, som tröjan är stickad i, är ett garn där de flerfärgade härvorna melerar sig väldigt långsamt. Det syns tydligt på ryggen, som blev en helt annan färg är ärmarna och framstycket, men det är ju bara charmigt.

Jag stog länge och kikade på knappar till axeln, och tillslut stog valet mellan citron-knappar och gurk-knappar. Citronerna försvann för mycket i den gula färgen, så det fick bli dom underbara gurk-knapparna (som för övrigt är en av mina absoluta favoriter). / Hanna