Nya färger !


Det har kommit in lite nya färger i omtyckta garner:

Det otroligt mjuka (och lyxiga) garnet Andes från Debbie Bliss har kommit i 6nya färger för hösten.
En mörkare orange, turkos, mörkblå, rödlila, snygg vinröd/aubergin samt en benvit/gråvit.
Färgkartan på hemsidan uppdateras inom kort med bilder på dessa. Pris 85:-/50gr.
2nystan räcker till en mössa, tröja stl m ca 12nystan.
Det har även kommit en ny mönsterkatalog till garnet med 6 modeller bla en fin a-linje tröja och en kofta med fläta längs kanten. Bilder kommer på hemsidan under v.

Mullbärssilke finns nu i 3nya höstiga nyanser: mörkgrå, mörkgrön och en mörkare petrol. 160:-/50gr härva
2st behövs till en trekantssjal.
Vi har också fått in naturvitt igen som varit slut länge!

Nya färger i garner från Garnstudio:
2nya multifärgade nyanser i det tjockare raggsocksgarnet Big Fabel (vi har även fått in de enfärgade grå, svart & natur).
Kornblått i både Kid Silk & Vivaldi.
Snygg mullvadsbeigebrun och riktigt fin röd, nyanserna är mkt snyggare i verkligheten än på bilden som är tagen alldeles för sent på kvällen.

/frida



YlloTyll på Facebook

Hej
Som några av er kanske redan märkt finns YlloTyll nu på Facebook. Sidan kommer kontinuerligt uppdateras med nyheter och annan information från butiken.
Det finns även möjlighet att lämna kommentarer, ställa frågor eller komma med förslag till oss. För att komma till sidan klickar du på Facebookikonen nere till höger här i bloggen eller direkt här.

/Stina


Höstens Drops kataloger mm


Tillbaka från semester i soligt land (har inte stickat eller virkat en maska... =) och mycket har hänt i butiken.

Nya priser på garnstudios garner, lite nya garner och färger och en hel del ommöblering gjorde att man kände sig en aning vilse men det är kul att vara tillbaka speciellt nu när hösten är på gång och med det massa nytt.

I förra veckan kom alltså höstens 4st drops kataloger, de har ju funnits på nätet en tid men en katalog att bläddra i tycker iaf jag är trevligare och de kostar ju endast 10:-/st. (+15:-/st i porto om du vill ha dem hemskickade).
En hel del fina modeller... Kortärms tunikan till vänster i ullgarnet Karisma har vi just stickat upp i grå/turkos kombination och blev väldigt fin, blogginlägg kommer så fort vi hinner fota.

Vi har också fått in höstens nya färger i det härliga garnet Andes från Debbie Bliss och till det en ny mönsterkatalog. Bilder läggs ut på hemsidan inom kort.

Rauma Finullgarn har vi haft i butiken sedan i våras men nu har vi fått in en hel del nya färger. Färgkartan uppdateras på hemsidan inom kort.

/frida

En höstigare variant

Lin i all ära, men nu när hösten verkar vara i antågande kan det vara skönt med lite mer värmande plagg. Vi har därför valt att sticka upp en av sommarens modeller, 2079 - lintröja med volanger även i Garnstudios Kid Silk. Information om modellen hittar ni här. Mönstret är detsamma med några små justeringar. Jag har stickat tröjan på ett helnummer större stickor, och förlängt ärmarna med 5 cm. Linplagg har ju en tendens att "växa"på längden, vilket kan vara bra
att tänka på när man väljer att sticka med ett annat garn efter ett mönster anpassat till lin.
Till tröjan i storlek M gick det åt 4 nystan av
bottenfärgen (nr 17 mörk rosa) och 1 nystan till volangerna (nr 16 mörk lila). Garnkostnaden är 300 kr.

Det här är första gången jag stickar med mohairgarn, och jag måste säga att jag är positivt överraskad. Tröjan känns tunn och lätt men är ändå värmande och mjuk. (Cajsa som ställde upp som modell för det här blogginlägget kan nog intyga att det var lite i varmaste laget en solig sommardag.)

Jag har fått mersmak och planerar att sticka en tröja till mig själv i mohair till hösten, nu gäller det bara att välja färg...

/Stina

Virkad babyfilt med mormorsrutor


Få saker är väl så mysiga, som att få sticka eller virka till en liten bebis! När min syster väntade sitt första barn förra året, var jag förstås eld och lågor över alla gulliga små saker jag skulle få göra till den efterlängtade. Det första projektet blev en filt i mormorsrutor, efter det här mönstret. Yll o tylls variant på bilden till höger, är virkad med bomullsgarnet Mandarin Petit, men eftersom barnet skulle födas i oktober, valde jag istället det mjuka alpackagarnet från Garnstudio och fick en jättefin filt som blev både varm och lagom tjock.

När nu min andra syster också ska bli mamma, ville jag förstås göra något lika fint till hennes barn, men efter att ha virkat och monterat de 63 mormorsrutor som behövs till filten, och därmed fäst över 600 trådar, var jag lite sugen på att prova något annat... Inspirerad av Fridas fantastiska kuddar med den söta African Flower, provvirkade jag en ruta i de färger min syster valt ut. Jag tyckte själv att den blev väldigt fin, men min syster föredrog mormorsvarianten, så det var bara att sätta igång.

De klassiska mormorsrutorna är verkligen ett perfekt nybörjarprojekt, om man kan virkningens allra enklaste grunder och vill ge sig på något lite större arbete. Jag hade inte virkat så mycket alls innan jag började med filten, men mönstret är så regelbundet att man lär sig det efter bara några rutor. Till den här filten behövs ett nystan av vardera fyra mönsterfärger, samt två nystan av en kantfärg. Virknålen som används är storlek 2½-3. Behöver man hjälp med de olika maskorna, har Garnstudio en jättebra handarbetsskola.

Att fästa trådar hör definitivt inte till mina favoritsysselsättningar, så enda sättet att orka sy fast alla ändar, har blivit att virka ett antal rutor och fästa trådarna efter hand.
Jag tröstar mig dock med de virkade rutornas stora fördel: att de är så lätta att ta med sig. Har man förmånen att kunna ligga på stranden och virka några dagar, känns fästandet av några trådändar plötsligt inte så farligt...

Än så länge har jag inte hunnit virka så många rutor, men så har jag också några månader på mig. Och jag vet ju hur fint det blir när virkningen är klar, alla trådar fästa och rutorna monterade. Så här glad blev min systerdotter Nancy över sin fina filt! /Térèse

Populära Pippitröjan

Pippitröjan/ Fiskartröjan/Gotlandströjan (kärt barn har många namn heter det ju) har alltid varit omtyckt till både baby, barn och vuxen men den här vår och sommarsäsongen har nåt hänt. Minst ett par kunder om dagen kommer för att sticka sig en tröja med de klassiska ränderna.
Mönster finns i många olika varianter, vi har flera att välja på beroende på vilken grovlek man vill ha på garn och stickor.

Den här tröjan är stickad i en otippad kombo, YlloTylls Grovlin (nr 01 oblekt) som bottenfärg med mönster ränder och kanter i Garnstudios Alaska (svart). Med ullgarn i alla kanter gör det att resårerna håller formen. Väldigt fint och rustikt med lingarn men det går lika bra att använda tex bomullsgarnet Paris eller sticka den helt i ullgarn som Alaska och Nepal.

Mönstret heter nr 2049 Fiskartröja i Grovlin och Ull. Finns i stl S, M, L & XL med ö-vidd 90, 100, 110, 120cm. Passar både dam & herr men man kan tänka på att anpassa ärmlängden (på mönstret längd för herr).
Åtgång: Grovlin 6, 6, 7, 7hg och 3, 3, 4, 4nystan alaska.
Stickas på stickor nr 4½.

/frida

Sänkta priser

Från och med den 15:e Augusti har vi i butiken sänkt priset på alla garner ifrån Garnstudio. Prissänkningarna varierar mellan de olika garnkvalitéerna och de nya priserna hittar ni här.
Så nu är det bara att "bunkra upp" inför höstens stickprojekt.

/Stina


Grön och skön lintunika

Redan förra sommaren förälskade jag mig i den här lintunikan och köpte garn i den vackra handfärgade buteljgröna tonen. Jag hann dock aldrig börja sticka innan hösten kom och med den skolstart och tusen andra projekt. Därför var stickglädjen extra stor när jag ett år senare fick plocka fram garn och mönster igen och äntligen sätta igång!

Det fina flät- och spetsmönstret återkommer i flera av Yll o tylls plagg och gör sig verkligen perfekt till det tunna linet, som denna modell är stickad i. Mönstret stickas med stickor nummer 4 och slätstickningen med nummer 3½. Själv fick jag dock gå ner en halvstorlek i båda numren, för att få masktätheten att stämma.

Det var första gången jag stickade
något annat än sjalar i lin, och jag blev glatt överraskad över hur trevligt det var att sticka med. Garnet kan upplevas lite "hårt" i början, särskilt när det gäller just de handfärgade härvorna, men redan efter att jag hade lindat upp garnet tyckte jag att det kändes mjukare och följsammare. Jag hade hört att en linstickning ofta kan se lite ojämn ut i maskorna medan man arbetar, men efter att ha sköljt upp det färdigmonterade plagget i ljummet vatten och centrifugerat det kort, blev det alldeles
slätt och fint.

På bilden snett upp till höger är jag i full färd med att mäta mitt bakstycke mot Yll o tylls uppstickade plagg för att se att jag fått rätt mått. För att mäta arbetet "lätt sträckt", som mönstret rekommenderar, kan man behöva ett par extra händer till hjälp. En variant som funkar för mig, är annars att nåla upp stickningen på till exempel en soffdyna, eller något annat slätt underlag som inte glider omkring. På bilden ser man också hur mycket det gör för stickningens struktur att den sköljs upp och får plantorka.

Jag har valt att bära min
tunika som en klänning, med ett långt linne och tights under. När den var alldeles nystickad, kändes den kanske lite i kortaste laget, men eftersom linplagg gärna hänger ut sig några centimeter, tror jag att den kommer att bli alldeles lagom när jag har haft den ett tag. Självklart går det minst lika bra att ha byxor eller shorts till!

Den virkade halskanten, raden med knappar på ryggen och de upprepade partierna i rätstickning, är alla detaljer som jag tycker ger den här modellen "det lilla extra". Den är redan min nya favorit. /Térèse

Sjalen med rosor äntligen klar !

Eller egentligen har själva sjalen varit klar sedan midsommar men efterarbetet har känts så segt och trist att det dragit upp mer på tiden än vad jag tänkt.
Men för ett par v sedan satte jag Maria A på att kontroll virka rutorna efter mönstret och sedan har jag korrekturvirkat igen efter Marias små justeringar så äntligen kan jag säga att den är klar på riktigt =)

Resultatet blev över förväntan, sjalen är skir, vacker och romantisk och gör sig riktigt bra i det tunna kid mohair och silke garnerna Kid Silk och Kid Silk Haze.
Jag har använt naturvit som botten och virkat rosorna i ljusrosa, cerisrosa och rött (alla i Kid Silk) och bladen i ljusgrön (kidsilk) och stark olivgrön (kid silk haze).
Perfekt att använda sig av restgarner till rosor och blad om man har sådant i gömmorna.
Vill man inte ha så många färger räcker det med 2nystan till rosor och 1 nystan till blad.
Se fler bilder och mer info på vår hemsida här.

När jag korrekturvirkade rutorna så virkade jag i Nepal, blev intressant kontrast med det grova garnet och de romantiska rutorna... kanske spinner jag vidare på den idén. Har utöver denna sjal precis färdigställt en babyfilt i virkade rutor så jag känner mig rätt mätt på rutor just nu men man kan ju alltid sätta projekt i någon annans händer... =)
Nu när vi går mot höst ser jag framför mig en mer mustig och murrig kombination, får se om det kan bli nåt av det.

Se tidigare inlägg om sjalen här/frida

Första nyheterna för hösten

Än vill man inte riktigt tänka på att hösten närmar sig men det är samtidigt kul att höstens nyheter på garn och mönster-fronten börjar dyka upp.

Igår fick vi leverans från Debbie Bliss med det nya garnet Riva och tillhörande mönsterbok.
Mjukt grövre garn till stickor nr 7 i 10 fina färger som tonar sig i varandra, vissa av färgerna mer färgrika än andra. Läs mer om garnet och se färgkarta på vår hemsida här

Mönster katalogen innehåller flera snygga enkla plagg där de fina färgerna i garnet kommer till sin rätt. Se modellerna i katalogen här. Alla mönster finns översatta till svenska och säljs separat tillsammans med garn.

Vi fick också nya färger i ett av mina favoritgarner, Debbie Bliss Luxury Tweed aran. Granathröd, fin mellanblå, mild lila (typ greddelin) och en lila med mycket blått i som är rätt stark i färgen.
Jag har inte hunnit med att fota dessa så färgkarta kan du se här.
Tillsammans med garnet kom även en ny katalog, Time for Tweed.

/frida