Fågelögasjal i lin


Något som länge stått på min agenda är att sticka Fågelögasjalen eller Birdseye. Mönster på sjalen hittar du via länken: (http://litetnystan.blogs.com/stickat/files/birdseye_svenska.pdf) . Jag började försöka för ett år sen ungefär och har repat upp, börjat om och gett upp otaliga gånger sedan dess.

Nu när det varit en hel del regniga dagar i Juni bestämde jag mig för att återigen försöka mig på sjalen. Efter några kvällar spenderade framför Morden i midsomer, tillsammans med stickningen kan jag nu nöjt konstatera att det gick vägen den här gången. Jag har stickat sjalen i YlloTylls tunna lin (färg turkos), på stickor 3. Det gick åt ca 150 g.

Mitt tips för er som vill sticka sjalen är att inte försöka följa diagrammet, utan texten som beskriver hur man gör. Varje gång jag har försökt följa diagrammet har jag tappat bort mig och tvingats repa upp.

/Stina

Krokning mm

Sista dagen på åsa (i tordags) repeterade vi allt vi gjort. Jag hann bli klar med mina nålbundna vantar och det som ska göras nu är att filta ihop dem lite i såpavatten.
Tiden gick så fort fast ändå kändes det som vi var där så länge och hann med så mycket.
Tack till Berit Westman som var en jättebra lärare och satt inne med så mycket kunskap, både Louise och jag är så glada att vi gick kursen och vi har haft det så kul.

På tåget hem och på stationerna där vi fick vänta fortsatte vi med våra små projekt. Louise har komponerat ihop olika sätt att kroka på på sin vante. Hon har krokat vantens mudd i enbart naturvitt och sedan mosskrokat tillsammans med brunt medan tummen är i räta maskor. Garnet Louise använder är Rauma Finullgarn.

Jag har inte kommit så mycket längre på mina, jag måste införskaffa en knitpro virknål i stl 3-3½ (för att kroka runt måste man ha en virknål med krok i båda ändarna) som YlloTyll tyvärr har slut på. Jag får hålla mig till tåls helt enkelt, har ju några andra projekt på gång...
Här kommer iaf en närbild på min påbörjade vante som är krokad i enbart räta maskor med 4 aviga varv på mudden.

Jag och Louise har pratat om att vi ska försöka göra mönster på dessa två krokade vantar till hösten så håll utkik när hösten börjar närma sig.

Fortsatt trevlig midsommar !
/frida

Krokning och det börjar lida mot sitt slut...

Jag har blivit kär, kär i krokning. Hade aldrig testat det förut och idag visade Berit oss hur man krokar och krokar runt. Superkul ! Det går fort, är enkelt och blir väldigt snyggt. Strukturen blir som vävt och sedan kan man göra olika typer av maskor för att få fram olika mönster. (fler bilder på krokning kommer)

Jag satte genast igång med att kroka en vante i 2tr ullgarn (den vita/grönturkosa på bild) och blev nästan klar. Det vita garnet tog slut och det var nog tur för annars hade jag inte kunnat sluta och jag hade ju bestämt mig för att jag var tvungen att börja på min halvvante nr2 i tvåändsstickning. Louise färdigställde sin påsväska (eller pung som det hette förut) och den blev jättefin. På bilden syns allt det vi hitills gjort minus alla små porvlappar som inte var fina nog att få vara med på bild.
Mina nålbunda vantar är snart klara, tummarna fattas och sedan ska jag filta dem lite. Jag är väldigt nöjd med dem färgerna är så fina och garnet glänser när man har vantarna i solen.

Annars äter vi väldigt mycket. Dagens efterrätt var toscapäron med vispgrädde (väldigt gott), var så fint att det fick vara med på bild. Vi har haft lite avslutning nu under kvällen och gått runt till de andra kurserna som pågått samtidigt som vår och tittat på vad de gjort (silverlera, vävning & akvarellmålning) och avslutat kvällen med ostbricka mm.

Imorgon är det sista dagen och vi ska repetera lite och försöka få lite färdigt. Sen ska vi ju äta lite också... tror det stod på menyn att det var jordgubbspaj med vaniljsås till efterrätt... Det går ingen nöd på oss =)
/frida

Nålbindning och Flerfärgsvirkning

Igår (dag 4) fortsatte jag på mina vantar i nålbining, dom blir riktigt fina och jag hoppas hinna klart innan kursen är slut.
Louise virkade vidare på sin väska/påse och har kommit riktigt långt och är nu förbi de jobbiga varven, den blir verkligen fin.


Berit visade oss smygmaskvirkning,vi provade tekniken med en virkkrok och att ha garnet i samma hand (höger) och kasta garnet. Jag tyckte det gick långsamt och gick över till en vanlig virknål men Louise fick in snittsen fint (bilder nedan). Jag virkade en halvvante men glömde att fota den.


Idag ska vi få prova att kroka, spännande har aldrig provat det förut. Har planerat att jag ska börja på min halvvante nr2 i tvåändsstickning och se om jag kommer ihåg något. Gäller att passa på medan man har Berit att fråga och tvåändsstickningen är helt klart den tekniken av de vi provat hitills som varit svårast för mig.

Vädret var inte så bra igår heller men på kvällen sprack det upp och jag och Louise satt i solen mot väggen fram till 8 och virkade, mysigt.

Nu ska jag gå upp och leta reda på vårt gäng i matsalen, dags för frukost!
/frida

Åsa Folkhögskola dag 3

På dagens schema (förutom alla måltider: frukost, fika, lunch, fika, middag, fika, man kan ju undra om man hinner något annat än att äta =) ) stod fortsättning av flerfärgsvirkning och nålbindning. Jag fortsatte på mitt lilla armban i flerfärgsvirkning och blev klar med det, saknas bara att sy fast 2 fina pärlemoknappar. Armbandet är virkat i regnbågens ekologsika bomull med virknål 2 och efter bilden är tagen har jag sytt och klippt upp det och virkat kanter och knapphålsöglor. Louise började på en väska som Berit hade med sig och som finns som mönster i hennes häfte om flerfärgsvirkning i Rauma Finullgarn.

När jag var klar med mitt armband gick jag loss på nålbindning. Jag har provat det förut, en snabbkurs under en kväll, jag kom inte ihåg så mycket mer än att jag tyckte det var kul. Nålbindning var mycket mer trivsamt än tvåändsstickning, enligt min mening, mindre att hålla reda på (bara ett redskap och en tråd) och samma stygn om och om igen.

På bilden härvar jag upp mitt Whålberga garn till vantar och jag kom en bit påväg före middagen, har fortsatt nu under kvällen och det är snart dags för tummarna.

Hur det gick med de tvåändsstickade provvantarna? Jo, både jag och Louise valde istället att modifiera om dem till halvvantar till oss själva. Louise blev klar med sin ena (den till höger) stickad i Whålsteds 3tr ullgarn och jag har tummen kvar på min som jag stickat i Vidal Alpaca.

Imorgon lovas det bättre väder och vi hoppas kunna sitta ute när vi ska virka smygmaskvirkning.

/Frida & Louise

På kurs: dag 1 & 2

Igår började min och Louise´s kursvecka på folkhögskolan Åsa i Sköldinge. Tåget från Uppsala till Stockholm var inställt på lördagsmorgonen men det löste sig ändå på bästa sätt (man kan ju alltid använda väntetiden till stickning och virkning) och vi kom fram i tid som planerat.

Dagen började med lunch och sedan punkt 1 på programmet: tvåändsstickning.
Varken jag eller Louise hade provat det förut och jag hade fått för mig att det skulle vara trist och träligt men jag gillar det faktiskt. Ibörjan var det lite svårt att få till rätt grepp om stickorna (kändes ungefär som när man började sticka med strumpstickor) men Berit Westman (vår kurslärare) är lugn och pedagogisk och visar gärna samma moment både en, två och 8ggr =). Tur för mig...

Uppgiften är att sticka en liten vante där de allra flesta momenten är med.
Det går rätt långsamt men sakta men säkert framåt, så här långt hade jag kommit igårkväll och det kommer att bli (förhoppningsvis) som vanten bredvid.
Louise fick in snittsen rätt fort och gillade det också.

Idag på förmiddan fortsatte vi med tvåändsstickning och vi kom så långt att vi fick prova både aviga maskor, krusvarv och öka för tummen och nu börjar det sitta i händerna. Väldigt rofyllt och mediativt.

Efter lunch började vi med flerfärgsvirkning och det ska vi fortsätta med imorgon så bilder kommer på det senare.

Annars är det väldigt lugnt och avkopplande här på skolan, det är bara 3 kurser som går samtidigt. Utöver garntekniker är det en vävkurs och en i silverlera. Jag och Louise var sugna på att låna skolan cyklar och utforska området lite men det får bli en annan dag för idag har det regnat hela dan. Men det är rätt mysigt att sitta inne och sticka när det smattrar på rutorna.
Nu ska jag återgå till stickningen och försöka få min vante klar. /frida

Koigu garn

Vi har fått in ett litet parti på 5 fina färger i Koigu´s KPPPM, Koigu Painter´s Palette Premium Merino.

Små söta lyxiga härvor i väldigt fina melerade färgkombinationer och mjukt såklart.
Se färgkarta och mer info på vår hemsida här





Jag och Louise ska snart ut på äventyr, vi ska gå kurs på Åsa folkhögskola 18-23/6 i garntekniker för Berit Westman. 5 dagar med stickning och virkning på schemat !
1 liten härva Koigu får nog plats i packningen och borde vara en lagom tåg-stickning... ett par handledsvärmare kanske?

Hur som helst planerar vi att ha dator och kamera med och hoppas få lite tid över då och då för att rapportera vad vi gör.
/frida

Sjal i Lin mixat med rester från lace garner

Den här sjalen stickade jag under våren i en mix av 1tr YlloTylls tunna Lin (den nya Khakibruna nr 46) och rester av olika tunna lace garner.
Jag hade ca 1/3 kvar av ett nystan Noro Sekku (färg nr8) som jag började med och stickade tills det tog slut, sedan fortsatte jag med rester av Malabrigo Lace, Softblend från Färgkraft mm som blivit över från tidigare projekt och som stämde bra ihop med färgerna i Sekku nystanet. Sjalen avslutas med en spetskant som stickas i bara lingarnet.
Sjalen stickade jag på stickor nr 6 (rundsticka 80cm lång) efter mellan storleken på sjalmönstret nr1215.
Till mellan storleken behövs 2hg lingarn och ca 50gr lacegarn beroende på sort.
Se fler bilder, färgkartor och mer info om sjalen på vår hemsida här

/annelie

Randig tröja nr2

I höstas stickade vi en "restgarnströja" i olika vintriga kvalitéer.
Nu har vi gjort en sommarvariant där vi blandat YlloTylls Grovlin, noro Furin, Cotton Linen, Cotton Linen Stripes & Paris.
Sammansättningen av färgerna och kvalitéerna blev riktigt lyckat och gav plagget en härlig sommarkänsla.
Tröjan har en mer rak och ledig passform med raglan & 3/4 ärm.
Tröjan Tèrése har på sig är stickad i stl S och har mönster nr 1147.

ÅTGÅNG:2hg grovlin (2 olika färger), 2nystan Furin, 2nystan Cotton Linen (2 olika färger), 1nystan Cotton Linen Stripes & 1nystan Paris.

/frida



WWKiPD nu på lördag 11/6

Nu på lördag 11/6-11 är det World Wide Knit in Public Day eller Världsstickningsdagen.

Här i Uppsala kan du komma till uteserveringen med de stora parasollen vid Resecentrum.
Från kl. 11.00 och en tid framåt kan man där sitta och sticka tillsammans.

Här på Stickas hemsida kan du se fler platser runt om i Sverige att träffas och sticka tillsammans på.

/frida

Armband av I-snoddar

Varma och lata sommardagar kan man ibland känna för att bara ha något mindre pyssel och då kan ett sånt här litet projekt vara lagom.

Armbanden på bilderna är stickade i Regnbågens ekologiska bomull i de mångfärgade färgerna. Thèrése har stickat i en pastellmelerad och mitt är stickat i gladmelerad med svart i, det blir väldigt fint med just de melerade då färgsekvenserna är lagom långa för att ge randig effekt. Det är också fint att göra i enfärgat och i tex tre olika färger.
Bomullgarnerna Regnbågen och Jasmine är i grovlek 8/4 och är lagom grovt. Jasmine finns i många fina enfärgade nyanser (30:-/n).

Har du lite restgarner & 2st strumpstickor nr 2 eller 2½ att leta fram så är det bara att sätta igång. Mitt armband väger 4g inkl lås.

Har du inte gjort I-snoddar förut så är det superenkelt.
Så här gör du:
Lägg upp 4m, *sticka 4rm, skjut tillbaka maskorna till början av stickan (vänd inte)* Upprepa till lagom längd att få runt handleden ca 16cm och maska av. Fäst trådar. Sticka 3st lika långa och sy fast med garn eller sytråd runt ett lås på ca 1-1½cm som finns att köpa i hobby affärer.
Tips! Vill du ha ett maffigare armband, sticka flera snoddar tex 5st istället för 3.
/frida

Sommarkofta i sommargarn -10% rabatt

Den här koftan är stickad i garnet Amalfi från Debbie Bliss som är en blandning av bomull (70%), viscose (15%), lin (10%) och lite silke (5%). Garnet är mjukt och skönt och ger härliga plagg med sommarkänsla.

Till garnet Amalfi finns en mönsterkatalog med fin design av Debbie Bliss (svenska översättningar finns).
Man kan också använda de flesta mönster till YlloTylls tunna Lin, där stickor nr 3½ använts men i Amalfi byter man till stickor nr 4 för att få samma masktäthet.

Så har vi gjort med koftan på bilderna som är ett linmönster nr 1123 "Formad kofta med enklare hålmönster". Modellen är lättstickad med mix av mosstickning i kanter och moss mellan hålbårderna. Koftas formas med intagningar i sidorna och hoptagningar i de mosstickade partierna mellan hålbårderna.På beskrivningen kan man välja mellan kort eller lång ärm.

Koftan är på bild stickad i stl S och i färgen jeansblå nr 16.
Åtgång kort ärm i stl S 8n, M 10n & L 11n
Åtgång lång ärm i stl S 10n, M 11n & L 13n

Under juni månad lämnar vi 10% rabatt på garnet Amalfi.
Gäller så långt lagret räcker och kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Rabatten gäller mellan 1/6 tom 30/6-11.
/frida