Nya Lin färger

Igår kom de sista två nya linfärgerna i YlloTylls tunna Lin, ljus khakigrön & turkos, somriga och fina.
Båda passar fint in i färgskalan med de andra nya färgerna (se tidigare inlägg här). /frida

Spetsstickad kofta på nytt...

Den här lilla spetsstickade koftan är en av yllotylls äldsta mönster och designades redan 1995.
(Jag fick själv en sådan kofta uppstickad till en skolavslutning när jag gick i lågstadiet, försökte hitta en bild men icke, koftan har också försvunnit någonstans påvägen.)
Nu har vi hur som helst stickat upp den på nytt efter att ett par kunder efterfrågat en klassisk söt spetskofta.

Spetsmönstret är relativt enkelt och modellen är rak med virkade kanter.
Mönstret nr A39 "Spetskofta" finns ju sedan tidigare (men ska få en makeover till dagens layout) och finns i stl från 1år upp till dam XL.
Garnet vi stickat koftan i är Safran från Garnstudio, mjuk egyptisk bomull, med stickor nr 3½.

Montering, virkning runt kanterna samt virkade knapphålsöglor saknas ännu på koftan. Jag tycker att det är ganska kul att montera när man väl kommer igång det kritiska momentet är när det ligger i en påse i en av stickkorgarna och väntar och väntar... men nu har den tagits sig upp därifrån och jag borde få den klar till helgen.
Vi har stickat upp stl 2-3år i förhoppning att koftan passar någon av Marias flickor.
Vi håller tummarna att det kommer en fin bild på en söt tjej i spetskoftan så småningom.
/frida

Nya färger YlloTylls LIN

Att ta fram nya färger i lingarnet är alltid lika spännande och roligt och det är en process på ganska många veckor.
Först i tankestadiet, sen bollar vi det mellan varandra på jobbet, vi letar efter färgnyanser på allt ifrån garner i butiken till personliga klädesplagg mm och sedan skickar vi dessa färgprover till Holma. (Denna gång skickade vi både ett trikålinne, tygbitar och garntussar.)
Sedan får vi vänta några veckor på färgprover för godkännande, de flesta färgerna kunde vi godkänna direkt för Holma är väldigt duktiga på att färga och ta fram nyanser medan tex den nya grågröna som kommer att gå under namnet ljus khakigrön har krävt tre turer för godkännande innan nyansen blev som vi tänkt oss. Den khakigröna är därför lite försenad tillsammans med en ny turkos som kom till i slutet av processen, dessa två färger (lilla bilden ovan till höger) beräknas komma om 2-3v.

När de efterlängtade lådorna med lin tillslut kommer är det både spännande att öppna dem och roligt att få plocka upp härvorna och sätta på banderollerna som vi gör själva.

Färgerna vi fick denna gång passar fint både med varandra och tillsammans med många av basfärgerna så det blev väldigt fint på hyllorna. Vi brukar alla snabbt börja spåna på vad man vill sticka upp i dessa nya färger och pågång redan är en ny trekantssjal med enkelt hålmönster i den ljusrosa, kofta i mörk khakibrun med kanter i ljusrosa och en poncho som blir randig i den mörka blågröna & oblekt.

Linet finns i två grovlekar men nya färger till våren tas fram först och främst i det tunna linet. Men just den mörka khakibruna som vi tror väldigt mycket på har kommit även i det grova linet. Se uppdaterad färgkarta på det tunna linet med färg nr och mer info här /annelie & frida

Snövit mössa i vårvintersol

I helgen har vårsolen lyst över vårt fina Uppsala och min lillasyster Caroline har varit på besök.

För flera år sedan stickade jag en mössa till henne i rosa Eskimo-garn som kom att bli en riktig älsklingsmössa. Tyvärr försvann den spårlöst i höstas, och har inte synts till sen dess.

Så nu när Caroline var här så hjälpte jag henne med att sticka en ny! Denna gång blev den snövit, stickad i det underbart mjuka lovikkagarnet från Kampes som vi har i butiken sedan några månader tillbaka. Garnet är så härligt att sticka med, det är så mycket ”ulligare” än vad lovikkagarn brukar vara och sticks inte alls.

Modellen på mössan hittade jag på medan vi fikade på mysiga Fågelsången, och Caroline var så duktig och stickade nästan hela mössan själv, så detta är en jättebra mössa för nybörjare=)

När kaffet och semlorna var slut så var mössan färdig, och visst blev den fin?! När solen skiner på den så ser ”ullet” ut som en liten gloria. /Louise

Här kommer mönstret till min och Carolines vårvintermössa:

Garn: Kampes Lovikka (tillverkad av Holma Helsingland)
Åtgång: 2hg Kampes Lovikka eller 3 nystan Eskimo från Garnstudio

Lägg upp 58 maskor på stickor nr 7, antingen strumpstickor eller rundsticka 40 cm.

Sticka 2 räta, 2 aviga hela varvet ut.

Fortsätt sticka resårstickning på detta sätt tills mössan mäter 18 cm. På nästa varv stickas de aviga maskorna ihop, 2 och 2. Sticka ett varv utan hoptagningar 2 räta, 1 avig. På nästa varv stickas de räta maskorna ihop 2 och 2. Sticka ett varv utan hoptagningar 1 rät, 1 avig. Sticka sedan maskorna 2 och 2 tillsammans tills det är 4 maskor kvar. Dra garnet genom maskorna och fäst trådar. Gör en garnboll modell större utav resterande garn och fäst på toppen.

Du kan även öppna upp mönstret i en PDF- fil här

Trekantssjal med spetskant

Just den här sjalen har vi stickat i många olika garnvarianter. Enkel rätstickning i själva sjalen med ökningar på var sida om mittmaska. Spetskanten stickas för sig och sys på efteråt. Ett vackert melerat garn gör sjalen speciell och den fina spetskanten blir det lilla extra.

Det är också praktiskt att de två olika delarna stickas var för sig, då kan man ha båda på gång samtidigt och sedan välja vilken man stickar på beroende på hur trött/pigg man är.

Louise stickade sig en liknande sjal i höstas med just ett melerat garn som tonar sig och avslutade med en enfärgad kant. När hon haft den på sig i butiken har hon fått så mycket kommentarer att vi ville sticka upp en egen till butiken.

Sjalen är stickad i en melerad Visjö, färgen Kåse (som är en ny färg), från Östergötlands ullspinneri och har en enfärgad beige kant i Tove från Sandnes Garn.
Det går åt 1hg Visjö & 2nystan tove alternativt kan man sticka spetskanten i enfärgad visjö (åtgång 1hg).
Garnkostnad 1hg karamellfärgat visjö + 2nystan Tove = 238:-
Det finns väldigt många fina färgkombinationer att välja på. Se fler bilder på sjalen och mer info på vår hemsida här.
Du hittar mönstret gratis när du är inloggad som medlem på yllotylls hemsida. /frida

Nytt garn Noro Sekku


Man får inte alltid exakt det man beställer... och därför är det väldigt spännande att öppna just vissa av våra leveranser. Lådorna med Noro garn är sådana där man inte riktigt vet vad man får och färgerna är alltid fantastiska. Igår innehöll lådan dessutom ett nytt garn, Sekku.

Vi hade beställt 10 färger och fick 4 men de vi fick var väldigt fina och våriga. De resterande färgerna sägs komma senare till sommaren.

Sekku passar fint till gles och spetsstickade sjalar men kan också vara kul att sticka tillsammans med ett annat garn tex Lin, Kid Mohair mm, själv tänker jag provsticka tillsammans med 1tr tunnt Lin.
Inblandningen av 50% bomull gör garnet speciellt lämpligt till vår och sommar sjalar.

Garnet har en blandning av 50% bomull, 16% silke, 17% ull & 17% nylon och har hela 420m/50gr !
Väldigt drygt alltså, på 2nystan kan man få ut en rejäl trekantssjal.

Pris: 115:-/50gr. Färgkarta och mer info hittar du här
Obs! Vi har begränsat antal nystan. Oklart när nästa leverans kommer.
/frida

Gammeldags kofta

Den här koftan till baby & barn är stickad i det nya garnet Baby Alpaca Silk från Garnstudio som innehåller 70% baby alpaca & 30% mullbärssilke. Garnet är väldigt mjukt och har en fin lyster, passar därför bra för små som stora med känslig hud.

Koftan är enkel och fin med ett ytmönster i mosstickade romber som ger koftan en lite gammeldags karaktär.
Små naturvita pärlemoknappar passar fint till.

Vår kofta är stickad i den turkosa (sjögröna) färgen 7205 med stickor nr 2½.
Koftan finns i stl 3mån, 6-9mån, 1år, 2-3år & 4år och åtgången är 3, 3, 4, 5, 6nystan. Garnet kostar 51:-/nystan och du hittar färgkarta här

Vill du sticka den i ett bomullsgarn passar tex Regnbågens ekologiska bomull & Mandarin petit bra.
Färgkartor hittar du på vår hemsida. /frida

Mullbärssilke

Jaipur Silk Fino, 100% mullbärssilke, är ett av våra lyxgarn.
Fantastiskt mjukt och med fin lyster, perfekt till vackra spetsstickade sjalar.


Vi har bla stickat upp lövsjalen nr 979 men de flesta sjalmönster går att använda.
Oftast räcker 2st härvor till en trekantssjal då garnet är väldigt drygt med 300m/50gr.
Stickor nr 3-5 ger ett bra resultat.

För någon vecka sedan fick vi in några nya färger bla ljusrosa, ljuslila, mild turkosgrön, oliv & blålila.
Se färgkarta här /frida

Enkel glesstickad tröja "over sized"

Förra veckan var Tèrése som nu går i skolan tillbaks hos oss på en praovecka. Vi passade på att fota flera av våra nya modeller på henne.

Här är en ny tröja (nr 1188) stickad i YlloTylls Grovlin. Den är enkel, glesstickad och lite over sized. Raka stycken i slätstickning med resårkanter på stickor nr 6.

I och med att det är over sized stl så har storlek XS/S 100 (M/L 110) XL 120 (XXL 130)cm i övervidd.
Åtgång randig: 3+2 (3+2) 3+3 (4+3)hg grovlin
Åtgång enfärgad: 4 (5) 6 (7)hg grovlin
Garnkostnad randig i stl M/L 625:-
Vi har stickar vår tröja i stl XS/S och randig i vitt nr 14 och lingrå nr 29.
Själv håller jag på att sticka färdigt denna modell i enfärgat svart.

Cape med flätor & hålmönster


Snygg att ha både öppen och fäst med nål på olika sätt, beroende på hur man fäster ihop den får man olika asymmetriska skärningar.

Capen är stickad i 1tr YlloTylls grovlin (oblekt nr 01) & 1tr Tove (naturbeige nr2641) från Sandnes och kombinationen ger ett härligt fall med lite rustikare känsla.
Vi har stickat upp capen som är ca 45cm lång men på mönstret kan man välja om man vill ha den 10cm längre.
Garnkostnad som på bild 587:-

Man kan sticka den i andra kombinationer också. Om man vill ha den mjukare kan man byta ut tove mot garnstudios alpaca, vill man inte ha ull kan man byta ut tove mot safran eller cotton viscose från garnstudio. Vill man inte ha lin kan man byta ut grovlinet mot tex bomullsgarnet paris eller ullgarnet nepal. Valmöjligheterna är många !
Hur som helst är den snabbstickad på stickor nr 10 och relativt enkel då den görs i ett enda stycke. Se fler bilder och mer info på vår hemsida här /frida


Våren är på väg...

Just nu håller vi på att färdigställa nya linmodeller som vi ska skylta upp med i butiken.

I väntan på nya färger i linet har vi stickat upp de nya modellerna i klassiskt vitt och grått som alltid känns rätt till varje vår/sommar.
Färgerna som många går och väntar på förväntas komma till butiken under mars månad.

Naturligtvis måste vi ha med lite randigt som är stort till denna säsong. Här både en variant på bredden och tvären i grovlin respektive tunnt lin.
Den randiga på tvären i tunnt lin stickas på stickor nr 4½ som ger ett transparent utseende, snyggt med linnen under.

Den enfärgade grå koftan blir en mer stram och strikt modell med hög flätad halsringning och snygga hekter att knäppa med.
/annelie

(modellerna läggs ut på vår hemsida under nästa v)