Mormorsrutor

Mormorsrutan, älskad eller hatad ?

Den klassiska mormorsrutan har de senaste åren haft renässans och blivit riktigt inne både i inredning och konfektion. Fast om man gillar den eller ej är nog lite av en generationsfråga.

Hur som helst är rutan tacksam att arbeta med och ta till vara på restgarner.
Här har vi virkat en rejäl och mysig halsduk som man också kan använda som mindre pläd att svepa in sig i. Vi har använt 13 olika färger av garnet Nepal från Garnstudio och 1nystan av varje färg. Vi virkade med nål nr6 vilket gav en porös och inte så kompakt känsla, när man sen tvättar upp halsduken så kommer alpaca fibrerna fram och den blir ännu mjukare.
Nepal är ett trevligt och prisvärt garn (endast 29:-/nystan) blandat i alpaca & ull och finns i många färger. /frida


Virkat African Flowers

Det virkas mer än nånsin just nu och det märks på åtgången av virknålar.
Det virkas amigurumis, mormorsrutor, skålar, korgar, mattor, sjalar, väskor.... det mesta helt enkelt.



Själv är jag en periodare (för tillfället är det stickning som gäller) men i våras och i början av sommaren virkades både det ena och andra. Under ett par veckor blev det rätt intensivt bla pga att jag upptäckte den söta African Flower hexagonen och blev helsåld på den vackra blomrutan. Jag började virka 1 ruta som blev 2 som blev 3... kom jag på idén att rutorna skulle få bli en kudde att ge bort i 50års present. 33 rutor senare bestämde jag mig för att baksidan (som improviserades fram) skulle bli i stolpar, dels pga tidsbrist dels pga ledvärk i högerhanden av för mycket virkning...

Kudden blev färdigställd samma dag som kalaset och blev uppskattad av födelsedagsbarnet.
Jag hade dock lite separationsångest så jag satte igång att virka en till mig oxå.
Energin avtog i takt med sommarhettan och rutorna ligger fortfarande omonterade i en påse... men tids nog blir det en nog en kudde till mig med.



African Flower rutan är hur som helst väldigt kul att virka och det är skapande att komponera ihop olika färger. Jag använde lite blandade bomullsgarner i 8/4 grovlek som jasmine, regnbågen, rowan 4ply mm
Svensk översättning på mönstret till African Flower finns på bloggen Min Inspiration och på Flickr kan du se olika skapelser i african flower rutor och härliga färgkombinationer att inspireras av. /frida

Amigurumis


Att tillverka amigurumis är något helt beroendeframkallande.

De här kommer från "Creepy Cute Crochet", en fullkomligt underbar bok med läskigt söta filurer. Hemskheter som monster, zombies, liemannen och vampyrer samsas med trojanska krigare och amazoner.






Den gröna filuren är det klassiska skräckmonstret "Chutulu".
Virkad i limegrön ekobomull från Regnbågen får han en ovanligt vänlig, för att inte säga harmlös, framtoning. Vampyren är min personliga favorit, även hon virkad i ekogarn.
/ Maria A.

Lin & Alpaca

Vissa garner görs sig bättre tillsammans än andra.
Lin och alpaca har för oss på YlloTyll blivit en oslagbar kvalitetsblandning och sen flera år tillbaka har vi tagit fram modeller med denna kombination.
Linet ger plagget lyster och ett vackert fall medan alpacan ger plagget lagom mycket värme och en mjuk och fibrig yta.

Från våra kunder hör vi mer och mer hur även dom uppskattar att både sticka i och bära dessa plagg. Här har vi arbetat om en äldre modell som hört till grovlinet men som nu är stickad i 1tr YlloTylls tunna Lin och 1tr Garnstudio drops alpaca. Den finns både som kofta och tröja, har en bra passform med raglanärm och lätt a-linje form dessutom med ett enkelt hålmönster nedtill som lätt kan uteslutas.

Till tröjan och koftan här på bild används stickor nr 5½ som ger ett poröst och luftigt plagg som andas bra och det blir ett stickprojekt som inte tar en evighet att bli klar med.
Du hittar mer information och fler bilder på dessa två plagg på vår hemsida under yllotyll design vuxen. /annelie


Fotografering...

Maria hörde vårt anrop om små fotomodeller... Många fina bilder blev det med duktiga små tjejer som posade så fint!

Fotograferingen blev av en varm och solig septemberdag vilket blev lite svettigt i tjocka ylletröjor och mössor men med hjälp av hallonpaj, Ylwas hundvalp Molly och såpbubblor mm så hölls humöret uppe.




Ponchon i Adele´s Ribbon Yarn och Vivaldi hann bli klar och den passade Noomi perfekt.
Mössan som Nora har på sig är stickad i resterna av Ribbon Yarn från ponchon tillsammans med eco baby ull. Det mönstret är inte klart än men det kommer. Mönstret till ponchon är iaf klart och du hittar fler bilder och mer info om den på vår hemsida under barn.








Mysig patentstickad tubkrage i Kid Silk

Tubkragar/runda halsdukar har ju varit populära ett tag men denna säsong verkar det verkligen vara höstens grej...

Den här kragen gjorde vi förra hösten i garnet visjö men nu ville jag testa en mer lätt och luftig variant.
Kid mohair garnerna ger en lyxig känsla, är otroligt mjukt och dessutom är garnet drygt så det går ju inte heller åt så mycket.

Kragen stickas i patentstickning på rundsticka med 1v av vardera färg som ger en snygg randning/melering.
Denna variant blev lite vidare, lägre och inte formad som den i Visjö.
åtgången är 3nystan och du hittar gratismönster till den på yllotylls hemsida om du är medlem.

På bilden har jag lagt kragen 2v runt halsen så den blir ganska tajt men den är även fin att ha 1v eller om axlarna (du kan se fler bilder på yllotylls hemsida under accessoarer). /frida

Kid Silk från garnstudio har kommit i 6nya färger för hösten och jag valde de två gröna nyanserna nr 18 (mild grön) & 19 (mörkgrön). Se några färgkombinations förslag nedan...

Liten sjal med 3 snibbar i lingarn

Den här lilla sjalen är snabb och lättstickad i rätstickning med omslagsökningar.
Den är stickad i YlloTylls tunna Lin och åtgången är endast 1hg.
Här har min mormor fått agera modell i sjalen som hon har stickat i syrén lila nr13. Min mormor är förövrigt den som stickat upp flest modellplagg till YlloTyll sen starten för 25år sedan, and she´s still going strong... alltid flera kommande yllotyll modeller på stickorna. /frida



Gratismönster till sjalen med 3 snibbar hittar du här